När de första ryggradsdjuren uppträdde på jorden kryllade haven av de mest säregna djur från olika djurgrupper. De flesta av dessa djurgrupper finns inte längre. Det är alltså inte bara djurarter, utan hela stammar och klasser av djur som är bortsopade från jorden. Eftersom vi själva hör till gruppen ryggradsdjur så tar vi särskilt upp historien om den.
Käklösa fiskar (Agnata) - De första fiskarna
Foto: Fossil av undersidan av Pteraspis vogli från Devontiden.
Fossil av undersidan av Pteraspis vogli. Man ser munnen, munplåtarna, sidoplåtarna och den delvis bevarade bukplåten. Svalbard. C:a 20 cm. Från Devontiden.
För mer än 500 miljoner år sedan dök en grupp långsmala, bepansrade, ryggradsförsedda djur upp i haven. Ryggraden var inte förkalkad utan bestod av brosk. De hade inga käkar utan de filtrerade bottenslam som de sög in genom hål eller springor på huvudet, eller så sög de i sig små organismer nära ytan. Man brukar kalla dem pansarrundmunnar.
Foto: Rekonstruktion av Pteraspis rostrata.
Rekonstruktion av Pteraspis rostrata.
Ca 10 cm.
Så småningom tog de sig upp från havet till floder och sjöar. Där var de vanliga för 510 - 350 miljoner år sedan. Nästan alla konkurrerades sedan ut.
Foto: Anglaspis heintzi från Svalbard. Devontiden
Anglaspis heintzi från Svalbard. C:a 40 cm. Devontiden.
Nejonögon och pirålar är nu levande käklösa fiskar. Totalt finns det ett femtiotal arter på Jorden idag.
Kambriska explotionen
[Släktträdet] [Tidsskalan]