Kräldjuren erövrar världen

För ungefär 300 miljoner år sedan skedde en dramatisk klimatförändring på Jorden. De vidsträckta träskmarkerna torkade ut, och under perm ochtrias bredde i stället vidsträckta öknar ut sig. Detta var ingen miljö för de fuktighetskrävande Amfibierna - de behövde ju vatten för sin fortplantning och för att kunna andas.
Vad som behövdes var ett vattentätt skinn och ett skal kring äggen så att de kunde utvecklas inneslutna i en privat liten pöl på land. De djur som utvecklat denna anpassning hade definitivt framtiden för sig i kampen för tillvaron.
Amfibier som fått hornplåtar på kroppen, effektivare lungor och ett segt skal runt äggen blev förfäder till kräldjuren eller reptilerna som de också kallas.

Reptilerna tog över kontinenterna och behärskade dem i 200 miljoner år. De största landdjur som någonsin trampat på jorden levde samtidigt med pyttesmå former. Mångfalden var enorm. Kräldjur erövrade luften och en del återvände till sina förfäders hav. Gigantiska simmande kräldjur tog upp kampen med fiskarna om livsutrymmet.

Om du är intresserad av reptilernas släktskap med varandra och deras levnadsvanor, kommer du att bli förtvivlad över alla oklarheter som finns. Men du är i gott sällskap. Forskare världen över kämpar med olika idéer för att få det att gå ihop, och det enda du kan vara säker på är, att vad du läser här inte kommer att gälla om tio år.
Det är ju trots allt som att försöka förstå vad som hände på Nobelfesten i höstas med hjälp av några tallriks- och glasskärvor, en trasig stol, en bucklig trumpet och några tombuteljer.

Redan för 270 miljoner år sedan fanns det fyra stora grupper av kräldjur som skiljs åt genom skallens olika byggnad. Antagligen har de uppstått oberoende av varandra ur olika Labyrinthodonter.

Stamsaurier - de första reptilerna

Tillbaka till vattnet - Fisk- och svanödlor

Härskarödlorna formerar sig (länk till Rep4)

Däggdjurens förfäder (länk till Rep5)

Vad är en reptil? (länk till Rep6)

Kräldjurens släktträd (Länk till Rep-träd)

Knapp till släktträdet. Knapp till tidsskalan.
[Reptilernas släktträdet] [Tidsskalan]