Haj, kvastfening och dolksvans.

Ibland kallar man djur som inte förändrats så mycket genom årmiljonerna för levande fossil.

När man hör ordet fossil tänker man på något föråldrat, omodernt och efterblivet. Dessutom är ju ett fossil ett spår efter något som varit dött i miljontals år. Ändå hör man ibland uttrycket "levande fossil". Då menar man en livsform som har sett likadan ut i årmiljoner.
Är ett levande fossil en förlorare eller vinnare? (Med förlorare menas i så fall något efterblivet, föråldrat eller undermåligt.)

Foto: Jättelik fossil hajtand från Hisingen, Göteborg.
Jättelik fossil hajtand från Hisingen, Göteborg.
Är en kockkniv ett ålderdomligt, omodernt och undermåligt redskap i köket? Den har sett ut på samma sätt i 100-tals år. Det är många som har försökt att göra knivar med annan form under de här åren, men en vanlig standardkniv har i det långa loppet visat sig ha den perfekta utformningen. På samma sätt hade hajarna redan för 350 miljoner år sedan en perfekt utformning. De har helt enkelt inte kunnat bli effektivare.
Man kan hitta fossila hajtänder som är stora som en hand. Tänderna liknar vithajens och det tyder på att det under devon simmade omkring vithajliknande torpeder med en längd av uppåt 18 meter och med ett gap så stort att en människa kunde gå rätt ner i halsen på dem.

Så man kan ju fråga sig vem som är vinnare och vem som är förlorare.

Till broskfiskar

Knapp till släktträdet

[Släktträdet]

[Tidsskalan]