Orangutang
 
Orangutang Orangutang betyder skogsmänniska på malaysiska. Ursprungsbefolkningen på Borneo och Sumatra betraktade inte orangutangen som ett djur utan som en människa.


De hade redan för länge sedan observerat vad forskare först på senare tid upptäckt, nämligen att orangutanger är mycket intelligenta. De besitter såväl gott minne som god slutledningsförmåga. Och det är egenskaper som kommer väl till pass för ett liv i regnskogen.


Man har funnit att Borneos vilda orangutanger äter mer än 400 olika sorters frukter, blad, blommor m.m. De måste vara skickliga botanister för att kunna hålla reda på vad som går att äta och på vilka av de ca 750 olika trädarter som växer i regnskogen.

De olika trädarterna växer heller inte i samlade bestånd som i våra nordliga skogar, utan står utspridda ett och ett långt från varandra. För att få tillräckligt med mat måste orangutangen veta exakt var de olika fruktträden finns inom sitt flera kvadratkilometer stora hemområde och när de olika träden bär frukt.

Sådant tar tid för en orangutangmamma att lära sin unge. Den stannar därför hos henne tills den är mellan sju och tio år gammal.

Orangutangerna har drabbats mycket hårt av skogsavverkningar som förstör deras miljöer. Fångst och handel med dem är ytterligare ett stort hot som följer i skogsskövlingens spår. Orangutanger har precis som kasuarer en viktig funktion som fröspridare och påverkar på så sätt regnskogens föryngring. När de försvinner påverkas därför skogens ekosystem vilket leder till att hundratals andra arter också försvinner.


Göteborgs Naturhistoriska museum
Till toppen av sidan Överst
Tillbak Tillbaka