Husmus
 

Husmusen finns i hela landet. Kroppen är 7-10 cm och svansen är lika lång. Den väger 15-25 g. De är vanligare i övre Norrland där det inte finns några skogsmöss, än i södra och mellersta Sverige.


Husmus Bild: Ingrid Mitsem

Man skiljer den lättast från skogsmössen på att de har större öron och mindre ögon. De är gråare och de saknar en gul fläck på halsen. Många av de möss man hittar inomhus på höstarna är skogsmöss, husmusen lever för det mesta inomhus året runt. De kan också finnas i trädgårdar och ute på fält.

Husmöss bygger bon av papper, tyg eller något annat mjukt inne i hål i väggarna, golvet eller taket, och där föder honan vanligen
3-8 ungar men hon kan få upp till 15 stycken på en gång.

Efter 3-4 veckor får hon en ny kull och då får de första ungarna klara sig själva. Blir de för många är det bara gamla erfarna hannar som håller revir och förökar sig, de unga djuren får snällt vänta. Om en dräktig hona stöter på hanar som inte är pappa till ungarna kan fostren stötas bort och det blir inga ungar. På så vis blir det inte för många möss på ett ställe.

De äter framför allt frön men ger sig på alla möjliga sorters mat och man ser att de finns i huset då de varit framme och gnagt sönder förpackningarna till olika matvaror.

De gnager hål och en springa på 3 mm räcker för att de skall klämma sig igenom. Man ser också ofta deras spillning lite här och var om man har möss i huset. De finns från källaren ända upp på vinden och man kan höra dem krafsa inne i väggarna eller garderober eller hur de snabbt tassar fram över golvet för att leta efter något ätbart i en papperskorg eller så.

Göteborgs Naturhistoriska museum
Till toppen av sidan Överst
Tillbak Tillbaka