Brun råtta
 

Brunråttor finns i hela Sverige, det är bara i rena ödemarker man inte hittar den. De kommer från Ostasien och finns numera på hela Jorden. De kom till Europa senare än den svarta råttan.
I Tyskland är de äldsta fynden 1000 år gamla. Brunråttan kom med båtar till många länder i Europa under 1700-talet. Handeln med Kina hade satt fart genom de Ostindiska kompanierna. De kom till England på 1730-talet, och till Sverige kom den på 1790-talet med båtlaster.

De trivs överallt där människan håller till. Man hittar dem i kloaker, på soptippar, i ladugårdar och i magasin, i källare och industriområden. Man kan också hitta dem vid stränder. De simmar gärna, och man skiljer den då från vattensork med hjälp av de större öronen.




Brunråttan varierar en hel del i storlek, vanligen blir de 20-26 cm, men de största blir 30 cm långa utan svans. Då kan de väga ett drygt halvkilo. Svansen är kortare än kroppen, 15-23 cm, och öronen är runda och ganska tjocka. De är för det mesta bruna ovanpå och gråa under, men det finns svarta brunråttor.

De är igång på nätterna och håller ofta ihop i stora familjegrupper. Här finns en rangordning mellan de olika individerna. De slåss med varandra och främlingar drivs bort eller bits ihjäl.


De är igång på nätterna och håller ofta ihop i stora familjegrupper. Här finns en rangordning mellan de olika individerna. De slåss med varandra och främlingar drivs bort eller bits ihjäl.

Lyssna på hur två råttor låter när de hotar varandra!



Råttbajs
De äter vad de hittar; sopor, skaldjur, daggmask, rotfrukter, säd, frukt, ägg osv. De är modiga och kan gå till anfall även mot människor om de blir trängda. De äter ungefär en tredjedel av sin egen vikt varje dag.

Brunråttorna gräver och gnager ut stora gångsystem som kan sträcka sig ganska långt. I gångarna finns det lite större kammare där de lägger upp förråd eller har bon.
I dessa bon föder honan för de mesta får 7-8 ungar, men det är inte ovanligt att de får 12 ungar i en kull. Man har till och med hittat 22 ungar i en enda kull!
Det verkar som om det är tillgången på mat och inte temperaturen som är avgörande för om de förökar sig eller inte. Det finns brunråttor som lever hela sitt liv i fryshus!
De får en ny omgång ungar var tredje till var fjärde veckas om det finns gott om mat. En hona kan få mer än 100 ungar på ett år! Eftersom ungarna är könsmogna och kan få egna ungar vid 2-4 månaders ålder kan förökningen gå mycket snabbt.
De blir 3-4 år gamla.

Liksom andra gnagare sprider de sjukdomar och därför försöker man bli av med dem.

Laboratorieråttor och tamråttor härstammar från brunråttan.

Göteborgs Naturhistoriska museum
Till toppen av sidan Överst
Tillbak Tillbaka