Hur kan man veta hur gammalt ett fossil är?

Foto av lagerföljd med ett A inritat en bit ovanför ett B.
Det här berget har bildats då sediment på havsbottnen pressats samman och förstenats. Det finns många fossil i det.
Allt eftersom tiden går täcks havsbottnen med mer och mer sediment. Skal och skelett av olika djur täcks efterhand. Ibland växer lagren fort, ibland långsammare. Genom att lagren växer i olika takt och med olika material får man en lagerföljd. Genom att se i vilken ordning de kommer uppifrån och ned kan fossilen åldersbestämmas i förhållande till varandra, men man vet inte exakt hur gamla de är. Man får ju också reda på vilka djur som levde samtidigt, eller hur?
Nu hittar man inte lagerföljden från hela livets historia på en enda plats. Genom att jämföra fossil i olika platsers lagerföljd, kan man se att det översta lagret på en plats innehåller samma fossil som det understa på en annan plats. På så sätt kan man pussla ihop hela lagerföljden.
Sedimentbergarter går inte att bestämma den exakt åldern på, det kan man bara göra på vulkaniska bergarter.

Är fossilet vid A i bilden äldre eller yngre än fossilet vid B?

Absolut åldersbestämning

Man kan bestämma åldern på vulkaniskt berg med hjälp av radioaktiva isotoper av olika grundämnen. De sönderfaller av sig själva och omvandlas till en isotop av ett annat grundämne. Då tiden går minskar den radioaktiva isotopen och mängden av det ämne som bilas ökar istället. Vet man då också hastigheten som isotopen sönderfaller med kan man räkna ut hur gammalt berget är genom att jämföra mängderna av den ursprungliga isotopen och den bildade.
De radioaktiva ämnena man använder sig av för att bestämma åldern på berg är kalium, uran, rubidium och thorium. Vi tar kalium som exempel:
Kalium är ett mycket vanligt grundämne i jordskorpan. Ungefär en tiotusendel av allt kalium är den radioaktiva isotopen K (kalium 40) och 11% av detta 40K sönderfaller av sig självt till ädelgasen argon (40Ar).
Då den flytande magman kommer upp till jordytan och blir lava vid ett vulkanutbrott förgasas all argon. Lavan stelnar över sedimentbergarten och förstenas. De radioaktiva kaliumatomerna faller sönder slumpvis så att efter 1300 miljoner år har hälften av denna del 40K blivit argon. Man vet alltså sönderfallshastigheten. Genom att ta en vulkanisk sten, mala sönder den på ett sådant sätt att man fångar upp all argon och jämföra med mängden 40K som finns kvar kan man räkna ut för hur länge sedan vulkanutbrottet var. Berg som ligger under en vulkanisk bergart måste vara äldre. På så sätt får man en vink om hur gamla fossilen är. T.ex måste alla fossil som finns i Kinnekulle vara äldre än den vulkaniska diabas som ligger längst upp på toppen.
Det finns flera felkällor som gör att det är svårt att ge exakta svar. Fanns det trots allt lite argon kvar från början? Har en del argon läckt ut redan? Är sönderfallshastigheten rätt? Hur bra mätinstrument har jag? Resultatet av undersökningen blir med andra ord inte exakt. Står det att en sten är 500 miljoner år betyder det till exempel att den är mellan 485 och 515 miljoner år gammal.

Vilka andra felkällor finns det när man åldersbestämmer fossil?

Returknapp till "Fossil - Avtryck från svunna tider". Knapp till tidsskalan.

[Fossil- Avtryck från svunna tider]

[Tidsskalan]